Slámové víno DRÁPAL - odrůda dle mom.nabídky (sladké) & želé ze slámovky
Přírodně sladká vína jsou vína, která obsahují větší množství cukru mající původ výhradně v hroznech z kterých jsou vyrobeny. Cukr se při kvasném procesu nezměnil na alkohol a zůstal jako "zbytkový" ve víně. Do této kategorie patří zejména vína slámová, ledová, výběry z bobulí či cibéb, ale také francouzké Sauternes, maďarské Tokajské a další.. Portské se vyrábí poněkud jinou technikou a to výhradně z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v oblasti údolí řeky Douro. Z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Po vykvašení zhruba poloviny cukru (tou dobou má tento meziprodukt přibližně 8 % alkoholu) je mošt přečerpán do sudů, v nichž je už předem připravena vinná pálenka (70 % neutrální alkohol), která okamžitě kvašení zastaví. Nezkvašený cukr tak již zůstává ve víně a přidáním pálenky se zvedne obsah alkoholu na přibližně 19 až 22 procent. Víno pak ještě před nalahvováním dále dozrává v těchto sudech.
Želé ze slámového vína
Kategorie: | Slámová vína DRÁPAL |
---|
Slámové víno s přívlastkem z Moravy. Víno distingované barevnosti s teple nahnědlými tóny. Ve vůni stopy drobného bobulového ovoce, na patře upoutá aroma dřínu a aronie, ve finále zazní spálené dřevo a lékořice. Příjemně kořenité, extraktivní víno. Zbytkový cukr: 184 g/l
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.